България История Любопитно

Удушиха д-р Петър Берон за пари

Българин и румънец си поделиха греха за погубването на големия учен.
След дълги пазарлъци е постигнато споразумение в полза на родолюбивата Беронова воля. Никой не знае къде е гроба на доктор Петър Берон. Неговия дом в Крайова е декориран с паметна плоча от приятелския румънски народ.

Злодейски ръце секват дъха на д-р Петър Берон през пролетта на 1871г. На 21-ви март вечерта две сенки шетат из махалата Света Троица на румънския град Крайова. Душегубците повалят жертвата на пода. Единия удушвач сключва пръсти около шията на Берон. Другият го държи за краката да не шава.Според полицията престъплението е извършено около 20 часа. Къщата е претършувана, липсва портфейла на стопанина, но не може да се разбере какво друго е задигнато. Сигурно са търсени още пари, предполагат стражарите.

Докторът е милионер, състоянието му мери мощ с това на банкерите Евлогий и Христо Георгиеви.” Роден е около 1795 година в Котел. Започва като абаджийски чирак, учи в Букурещ, Хайделберг и Мюнхен. Защитава Докторска дисертация и става лекар в Крайова. Петър Берон пътува в Германия, Австрия, Англия, Чехия, Гърция. От време на време прескача и до Влашко, където са част от капиталите му.Те са вложени главно в недвижими имоти. Ученият постоянно мисли за съдбата на наследството си и пише завещание след завещание. Берон се чуди какво да стори, за да спаси наследството си гражданството на Българската емиграция във Влашко съмнително и винаги може да бъде оспорено, предупреждават го юристи. Петър Берон скоро разбира, че тиримата довереници са измамници. Удошеният не е кой да е и влашката полиция действа енергично за разкриване на престъплението. Първо е хванат някой си Йоан Кръстител. Скоро е заловен и другия злодей Николае Тибаку. Убийците са пратени в солниците на доживотна каторга. Изобличителни те книжа срещу Чокулеску сега се пазят в архива на Крайова. След убийството съдът признава за законен наследник ба Петър Берон неговия братов син Стефан. След дълги пазарлъци е постигнато споразумение в полза на родолюбивата Беронова воля. Никой не знае къде е гроба на доктор Петър Берон.Неговия дом в Крайова е декориран с паметна плоча от приятелския румънски народ.

Подобни публикации

Ловци на полускъпоценни камъни

admin

5 признака, че сте намерили вашата сродна душа

admin

Уникални и невероятни моменти с превозни средства:)

admin