Полезно

Процедурата по медиация

Медиацията е съвременният метод за решаване на спорове по най-интелигентния начин. Тя е поверителна процедура на подпомагани преговори в помощ на независимия човек, който цени ресурсите си и умее да ги управлява. Само в нея може да има толкова ПОБЕДИТЕЛИ, колкото са и страните.

 В нея всички участници заедно с медиатора имат ОБЩА ЦЕЛ – постигане на устойчиво взаимноизгодно споразумение относно спора БЕЗ КОМПРОМИСИ от никого. Не се търси виновен, търси се решение. Процедурата е структурирана, има етапи и правила, които целят постигане на общата цел. Медиаторът води и контролира процедурата, страните контролират решението. Чрез контрола върху решението страните получават сигурност и автономия – съдържанието на споразумението се определя по тяхно взаимно съгласие, а  медиаторът ги подпомага, без да натрапва мнението си.

За участие в процедурата страните не се нуждаят от правни или други специални знания.  Те могат да участват самостоятелно или с трето лице – приятел, роднина и т.н. Медиаторът им указва  пълно съдействие от началото до края на процедурата и им предоставя всички бланки на документи. Така срещу минимални разноски – таксата на медиатора, страните могат да постигнат удовлетворяващ резултат, съобразен с потребностите им, и да направят най-доброто за себе си.

За да започне подготовката за сесия по медиация, е нужно поне една от страните да подаде заявление за медиация, което е кратка бланка. Заявлението, подавано от едната страна, съдържа искане, отправено до конкретен медиатор, да покани другата страна в процедура на подпомагани преговори. Възможно е и двете страни да подадат общо заявление за започване на процедура. Още при подаване на заявлението или друг ден преди първата среща страните могат да предоставят копия от документи, за да може медиаторът да се запознае с тях преди сесията. В бланките на заявленията се описва спорът в няколко реда и се посочва паричната оценка на предмета на медиацията. При имотни спорове меродавна е данъчната оценка. При делба на няколко имота оценката, която се записва, е сборът от данъчните оценки на всички имоти. При няколко имуществени спора, разрешавани в една процедура по медиация, оценката, която се записва, е сборът от оценките им. Семейната медиация при развод и при раздяла след фактическо съпружеско съжителство при двойки с общо дете е неимуществен спор независимо от въпроса за издръжката и евентуалния въпрос за семейното жилище /семейно е жилището, което двамата съпрузи обитават по време на брака; при двойки, несключвали брак, жилището, което обитават по време на фактическото си съжителство, не се счита за семейно/ и т.н.

Подобни публикации

Осветителни тела за таван – разнообразие от форми, цветове и настроения

admin

КАКВО Е ФИТНЕС?

admin

3 причини да изберете автоключар в София

admin