Любопитно Свят

Пандемията повиши нуждата от хуманитарна помощ с 40 процента, казват от ООН

Пандемията на коронавируса създаде рекордна нужда от глобална хуманитарна помощ, обяви ООН във вторник, прогнозирайки, че през 2021 г. 235 милиона души ще се нуждаят от помощ, което е увеличение с 40% спрямо същия период на миналата година.

Делът на хората, нуждаещи се от помощ, се е увеличил до един на 33 души в света от един на 45 през миналата година. Борбата с глада, бедността и болестите, като същевременно се държат децата ваксинирани и в училище, ще изисква финансиране от 35,1 милиарда долара или повече от два пъти рекордните 17 милиарда долара, събрани през 2020 г.

Дори и голяма част от света да се надява на обещаващи коронавирусни ваксини, които биха могли да започнат да се въвеждат още следващия месец, продължителното въздействие на пандемията – включително повишаване на цените на храните, спадане на доходите и спряно образование – непропорционално ще засегне по-уязвимите хора, каза Марк Лоукок, хуманитарните и аварийни усилия на организацията.

Крайната бедност ще се увеличи за първи път от 90-те, продължителността на живота ще намалее, смъртността от болести като малария и туберкулоза ще се удвои, два пъти повече хора ще бъдат изправени пред глад и много деца няма да могат да се върнат на училище, каза той .

„Богатият свят вече може да види светлината в края на тунела“, каза г-н Лоукок. „Същото не е вярно в най-бедните страни. Кризата с Covid-19 потопи милиони хора в бедност и изпрати хуманитарни нужди нагоре. ”

Организацията на обединените нации представи своята прогноза във Женева във вторник, когато представи своя Глобален хуманитарен преглед , годишна оценка на прогнозираните нужди. На същото събитие миналия декември, преди избухването на коронавирус да нарасне до глобална пандемия, ООН прогнозира, че 168 милиона души ще се нуждаят от помощ през 2020 г., което изисква финансиране от 28,8 милиарда долара.

Неговият план за 2021 г. ще бъде насочен към помощ за 160 милиона души в 56 страни, с най-голямо население в Йемен, Етиопия, Демократична република Конго, Афганистан, Судан, Сирия и Нигерия.

Подобни публикации

Помощ! Трябва ми автоключар

admin

Когато се изкъпете и някой ви погоди номер :) :)

admin

Проучване на основните разлики между мъжки и дамски пръстени

redactort