Финанси

Кога да кандидатствате за кредит – понякога не е лошо да имате дълг

Свикнали сме да гледаме на кредитите като на мярка, краен вариант. Да кандидатстваме за бърз кредит например е едно от последните неща, към които прибягваме, когато са ни необходими пари. Това до голяма степен е и причината фирмите за бързи кредити като Minizaem.bg да отпускат бързи кредити за няколко часа без излишно забавяне, защото клиентите най-често са притиснати от времето. Има ли обаче и друг начин на теглене на кредит, който е свързан с бавно и обмислено решение, при което планирането е в основата на решението? Може ли един бърз кредит да послужи за нещо различно освен за покриване на спешни задължения? Нека да видим.

Може ли дългът да е нещо добро?

В много случаи кандидатстването за заем, се счита за нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. В крайна сметка, ако теглите заем, трябва да платите лихва – което е допълнително оскъпяване. Също така всеки длъжник се ангажира да извършва месечни плащания, което на практика му ограничава приходите следващите месеци. Макар това да е най-разпространеното схващане, че заемите са нещо лошо, има ситуации, когато получаването на заем всъщност е нещо добро.

Заем за инвестиция

Понякога да имаш идея не е достатъчно, а е необходим и малък заем, който да помогне купуването на материали, суровини, техника и тн. Ако например искате да си направите уеб сайт, обаче не разполагате с добър компютър, няма нищо лошо в това да изтеглите кредит, който да ви осигури средствата за техниката. Добра идея е да сметнете какви приходи ще можете да очаквате в бъдеще от направената инвестиция и как ще възстановите заема.

Заем за рефинансиране

Понякога един бърз кредит може да помогне в погасяването на друг кредит. Макар това рядко да е препоръчително, ако сте убедени, че сте изправени пред временно предизвикателство и ще получите приходи съвсем скоро, няма основателна причина, да не изтеглите кредит, с който да покриете закъсняващата вноска. Ако пък условията по новия кредит са много изгодни може да покриете целия стар дълг веднага, което се нарича рефинансиране. Ако например, това е дълг към кредитни карти с много висока лихва, то това означава, че ще сте взели добро финансово решение и умен ход.

Възможно е дори да използвате един нов кредит, за да погасите няколко стари. Това се нарича обединяване на кредити и се извършва, само ако лихвите и таксите са по-ниски. Добрата страна е, че накрая ще плащате една единствена месечна вноска, а не няколко едновременно.

Подобряване на кредитната история

Кредитната история е доклад за лоялното ви изплащане на кредити за 6 годишен период назад. Много хора имат влошена кредитна история, защото в миналото са изпитвали някакви трудности и не са успявали да си покриват вноските. Ако обаче трябва да си подобрят кредитната история, те прибягват до теглене на малки кредити и покриването им. Така в кредитната им история остават положителни следи. Не е тайна, че кредиторите търсят да проследят, дали даденото лице е покривало различни по вид кредити, тоест това означава, че най-добър ефект има ако лицата са погасявали заеми с фиксирани плащания и такива без, като кредитните карти например.

жена обмисля да тегли кредит

Добър ход е да изтеглите малък личен заем на ниска лихва, за да финансирате покупка, и след това да се съсредоточите върху изплащането му. Може да кандидатствате за малка сума за автомобил например и да я изплатите, колкото се може по-бързо. Изобщо вариантите са безброй.

За заключение

Както можете да видите, има няколко причини, поради които заемите могат да бъдат нещо добро. Ако използвате една сума пари, за да подобрите финансовото си положение косвено или директно, то няма как това да е лош подход. Ако обаче теглите кредит и целта ви е да доказвате начин на живот, който реално не живеете, тогава трябва да се замислите, дали е добра идея.

Подобни публикации

Разбиране на потребителските кредити срещу кредитите до заплата: сравнителна информация

redactort

Топ 10 на проектите, за които българите теглят кредит

admin

Капаните на кредитните карти. Бъдете внимателни!

admin