Видео Полезно

Как се вари ориз?

Как се вари ориз?

Необходими са ви

– 1 чаша ориз на порция (или 75 грама на човек)

– олио, зехтин или ½ супена лъжица масло (по избор)

Измерете ориза в чаша и изравнете горната част или измерете количеството на порциите, които искате в една кана и запишете нивото на течността, до която идва.

how-to-cook-rice-in-steamer-2Изплакнете ориза обилно в студена вода,  докато водата стане чиста. Ако имате време, накиснете ориза в студена вода за най-малко 30 минути. Това ще помогне на зърната да се сготвят по-равномерно.

Изсипете ориза в тиган при ниска температура , след това добавете олиото, зехтина или маслото и разбъркайте, за да покриете оризовите зърна.

Добавете двойно количество вода (2 чаши или 150 мл. вода за 75 грама сервиране) плюс малко сол, ако искате. За да съкратите времето за готвене, добавете вряла вода.

Приведете до кипене . Сварете ориза в тенджерата (и разбъркайте най-много веднъж), за да се уверите, че е добре разпределен.

Поставете капак и включете котлона до възможно най-ниско ниво . Ако готвите оризът при твърде висока температура, той ще се сготви твърде бързо и може зърната да се слепят или да се превърне в каша.

f52f5279b9c8a17e9ef223f428d267145f527Гответе го така около 10 минути и не сваляйте капака. Проверете дали оризът е добре сварен накрая, като опитате едн зърно. Продължете готвенето за още няколко минути, ако не е напълно готов, след което изключете котлона.

Разбъркайте ориза с вилица. Може да го покриете с кърпа за 10 минути, за да може останалата вода да се абсорбира. След това зърната ще имат още по-добра текстура.

 

Подобни публикации

Как се връзва парео?

admin

3 признака, че ставате този, който трябва да бъдете

admin

Време за демокрация – Тома Томов и професор Иво Христов

admin