Анализ Бизнес

Как да използваме хербицидите в личното стопанство

 

Появилите се след снега и при първото затопляне на земята едногодишни и многогодишни плевели, отнемат хранителните вещества на културните растения. След известно време те засенчват културите и развиват добре своята коренова система.

Особено вредни са многогодишните плевели (троскот, пълзящ пирей, паламида, бъз, киселец, балур) и някои едногодишни, които имат висока репродуктивна способност  (дребнолистна галинзога, полско лютиче). Този проблем особено се задълбочава когато се внесе оборски тор – тогава се появяват плевели, които никога не са били разпространени на това място. Обяснението е много лесно – техните семена са дошли чрез храната на животните, които пасат по различни мери и пасища. Ако не се отчете заплевеляването в градината, то може значително да намали реколтата.

Безусловно, най-оптималният (екологично безопасен), но и най-трудоемък метод за борба с плевелната растителност, е ръчното плевене и изваждане кореновите издънки на многогодишните плевели, които много добре се развиват в добре обработената почва. За съжаление за значително намаляване на заплевеляването са необходими години наред. Един пропуснат сезон води до бързото възстановяване на плевелната растителност, защото в хода на еволюцията те са се приспособили към запазването на вида – висока плодовитост, не едновременно поникване и способност на семената да запазват кълняемостта си в течение на много години.

В последните години на все повече градинари и овощари им се налага да използват хербицидите на Ариста Лайфсайънс. Известно е, че правилното им приложение значително улеснява труда в градината. В превод от латински думата „хербициди” означава „убиващи тревата”.

Едни от препаратите, попадайки на листната повърхност, предизвикат нейното изгаряне (местно действие). Това са контактните хербициди.

Други препарати, попадайки върху листната повърхност, навлизат в растението и достигат до кореновата му система и я поразяват. Това са системните хербициди.

Системните препарати се отличават с много добро действие – унищожават кореновата система на растенията, попаднали в почвата се разрушават, нямат последействие за следващата култура.

Благодарение на прилагането на химическите препарати за третиране на плевелите се запазва почвената влага в резултат от намалените механични обработки.

За големите селскостопански производители асортимента от хербициди е достатъчно обширен. За прилагане в личното стопанство тяхното число е значително намалено. Разрешени са тези препарати, които са безопасни за околната среда, не са токсични за топлокръвните животни, пчелите и полезните насекоми, не се натрупват в животните, не дразнят кожата.

Източник: Професионални инструменти – voinishki.com

 

Подобни публикации

Кредит в условията на Ковид-19?

admin

Качественият сън гарантира здравето

redactort

Тънкости при избора на бар оборудване

gri123