Обща категория Полезно

Какви видове косачки за трева съществуват?

палцова косачка

Случило се е така, че трябва да купите косачка, а нямате ни най-малка представа каква точно ще ви трябва? Няма проблем, подготвили сме кратко обяснение за видовете косачки и тяхното приложение. Можете да ни се доверите, че когато отворите някой сайт за косачки след тази статия, няма да сте неподготвени и ще сте на ясно към коя категория да се отправите.

Косенето на трева е почти равно на миенето на чинии, някои го намират за успокоително, докато други се опитват да се отърват от него, колкото се може по-лесно. Преди стотина години единственият метод за спасяването от плевелите и високата трева, е бил ръчната косачка или така наречената коса. Мъжете са я нарамвали и са отивали на ръка да обработят тревния фураж или градината. Днес обаче, нещата стоят по много по-модерен начин и вече косачките се захранват и с други неща, освен с човешка сила – електричество, батерии, двигател.

Кой е най-срещаният тип косачки?

Преди да преминем на видовете ще обърнем малко внимание на типовете косачки. Най-често ще видите по магазините за косачки, така наречените палцови или това са косачки с една греда отпред на която има прикрепени ножчета, които се движат хоризонтално. При тяхното движение и движението на самата косачка се коси тревата. Наричат се с това име защото гредата завършва със защитни по-дълги подпори, които приличат на палци. Този тип косачки можете да намерите в Prismabg.com, те са много леки за управление и много маневрени, макар и остарял като метод този си има позитивите – лек и равен прорез. Негативите от друга страна също са доста. Там където са ножичките се заплитат по-дълги треви, както и не е много подходяща за мокра трева. Скоростта им е ниска и редовно косачката трябва да се спира, за да се почисти от задръстените тревички. Не са подходящи и за трева, която е смачкана или полегнала.

Ако ще косите стадион обаче на ръка или пък някое място, което е много завъртяно, като разположение, заради маневреността си, те са идеалния избор. Друг вариант е да имате една такава косачка, която да ви стои, като резервна.

Какви са видовете косачки?

Косачките могат да бъдат моторни, електрически, на батерии или роботизирани. Моторни косачки са снабдени с двигател, който им позволява да косят тревни площи с много големи размери. Мощността им е до към 8 – 10 конски сили и видовете им са спрямо това с какво гориво се зарежда двигателя – дизел, газ или бензин. Това са точно онези косачки, които заработват само след като ръчно сте издърпали коляновия вал.

Електрическите косачки са много по-природосъобразни, естествено защото работят на ток. При тях голямото неудобство е кабелът, който ограничава повърхността на която могат да работят. По-безшумни са от моторни и са доста по-леки, но не са подходящи за повече от декар площ.

Косачки на батерии – могат да бъдат на акумулаторни батерии или на литиево-йонни такива. Техен недостатък е цената им, която е доста по-висока от средната за пазара. Предимствата им са същите, като на електрическата косачка – по-безшумни са и екологично чисти.

Последният вид са роботизираните косачки, които също се отличават с доста висока цена. Те са малки кръгли машини, които са подходящи за редовно косене на средни по големина площи. Снабдени са с резци, които трябва да се сменят на някакъв период от време, но затова пък през останалото време си косят самостоятелно без намесата на човешка ръка. Предварително само трябва да им се зададе на каква височина да косят. Роботизираните косачки не са подходящи за висока трева, но затова пък имат сензори за дъжд, които им подават сигнал да се приберат на закрито, ако завали, за да не се намокрят.

 

 

Подобни публикации

Какви продукти можем да превърнем в изящни гравирани подаръци?

admin

За съветите на адвокат

admin

Няколко добри съвета как да носите дрехи с пайети

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .