Любопитно

Ествестеният паркет и всичко, което трябва да знаете за него

Какво представлява естественият паркет?

Използван за първи път във Франция през 17-ти век, той се прави от дървени блокчета, залепени към основата на пода, за да се създадат геометрични шарки – предлага се както в масивна, така и в проектирана форма. Предимството на масивния паркет е, че може да се освежава чрез шлайфане и повторно омасляване или лакиране. Проектираният е предварително завършен и по-стабилен, така че е подходящ за добавяне на подово отопление.

Паркетът изисква равна основа (за да се гарантира, че блоковете са разположени на едно ниво), така че се нуждае от професионален монтаж.

От какви модели естествен паркет можете да избирате?

Популярните стилове включват традиционната рибена кост, шеврон (често срещан в парижките апартаменти) и по-сложните модели Parquet de Versailles и Mansion Weave.

Търсени са също така моделите “рибена кост” и “шеврон”, които се поставят с помощта на огромни дъски и придават смел, модерен вид, който работи добре в пространства с отворен план.

Лесно ли се поддържа естественият паркетът?

Да. Отнасяйте се към него като към нормален дървен под – метете и мийте леко. За да го защитите, запечатайте го с твърдо восъчно масло, а за по-висок блясък изберете лак. Пчелният восък дава богат, средно лъскав завършек.

Ако паркетът се повреди, отделните блокове могат лесно да бъдат извадени и заменени.

Каква дървесина трябва да избера за ествествен паркет?

Най-популярният е дъбът – от златистокафяв до сребристосив. Той може да бъде оцветен, като се покрие с восък или цветен лак. Алтернативно дъските могат да се опушат с амоняк – много подове се обработват по този начин, за да се получи опушена основа.

Тъмните дървесни видове като венге и орех придават драматизъм, а бледият клен има скандинавско излъчване. Можете също така да комбинирате различни видове дървесина и да добавяте плочки.

Заключение

Естественият паркет е невероятна настилка за всякакви видове жилища. Неговото предимство са класическият и стилният му външен вид, лесната му поддръжка и изключителната му издъжливост.

Подобни публикации

Най-забавните видео клипове, които някога сте виждали

admin

5 признака, че сте намерили вашата сродна душа

admin

Билбордовете могат да са с вашия лик (Смешно)

admin