Култура

Древна пещера на маите разкрива 1200-годишни детски отпечатъци на ръце

Детски отпечатъци от ръце са открити в пещера на полуостров Юкатан в Мексико. Те могат да дадат представа за древните ритуали на маите, бележещи прехода от детска към юношеска възраст. Предполага се, че древните отпечатъци са на възраст над 1200 години.

Находката e в близост до древните религиозни центрове на маите – Ушмал и Чичен Ица. Пещерата се намира 10 метра под голямо памуково дърво (Ceiba speciosa), което се счита за свещено за маите.

Черните и червени отпечатъци на ръце, точният им брой е 137 – покриват стените на цялата пещера. Археологът Серджо Грожан (Sergio Grosjean) заявява, че въз основа на техния размер се счита, че повечето отпечатъци са направени от деца на възраст около пубертета.

Според археолозите ритуалът за навършване на пълнолетие, включва създаването на отпечатъци на ръцете, първо с черен пигмент, а след това с червено. Всеки цвят показва различен вид символика.

“Децата са отпечатвали ръцете си по стените в черно, което символизира смъртта”, казва археологът Серджо Грожан. “Това не означаваше, че те ще бъдат убити или умират, а по-скоро смъртта се разглежда от ритуална и символична гледна точка.” Червеният цвят пък от своя страна символизира войната и превръщането на детето в млад мъж – войн.

В древните общества преминаването през различните етапи от живота на човека, винаги е било съпроводено от ритуали, които бележат този преход.

Другите артефакти в пещерата включват издълбано лице и шест изрисувани релефни скулптури, всички датирани между 800 и 1000 г. сл.н.е. Този период е време на преход, през който културата на маите процъфтява на места като Ушмал. Изградени са сложни конструкции и пирамиди – това са изключителни постижения в инженерната мисъл, математиката и изкуството за маите.

Но този връх представлява и края на една епоха, белязана от силна суша, смяна на властта и внезапното изоставяне на големи градове на маите като Ушмал.

Подобни публикации

С музиката в сърцето ми – Биография на Георги Щерев Стоянов

admin

Развой на българската църковно-национална борба от 1860 до 1866 година.

admin

Езикът оформя начина, по който мислим – твърди Лера Бородицки

admin