Обща категория

Грижа за автомобила

Грижата за автомобила

Кой каза, че една кола не е лукс, а транспортно средство? И тук говорим не толкова за закупуването на автомобил, колкото за въпроса за неговото съдържание. Осъществяването на необходимите документи, зареждането с гориво, поддръжката и дори поддържането на чист външен вид са малка част от нещата, които се случват с автомобилистите. Но колкото и скъпа да е колата, малко хора днес ще могат да напуснат този верен железен приятел и да започват да се движат във все по-натоварени автобуси и трамваи.

Правилната поддръжка ще осигури дълъг експлоатационен живот, значително ще отложи ремонта и необходимостта от подмяна на някои части. Нека разгледаме по-подробно всички аспекти на грижите за автомобила.

Грижа за автомобила

Всяко пътуване е тест за вашата кола. Дъжд, мръсотия, прах, дребен чакъл: всичко това се отразява неблагоприятно на състоянието й. Вашето спасение е редовното измиване. Много шофьори в дъждовно време смятат: „Защо да мият, ако утре отново ще се замърси”. Това е фундаментално погрешно убеждение. Мръсотията, особено смесена, има склонност да прониква в най-горния слой боя. Ако не се измие, върху тялото може да се образува грозно петно, от което е много трудно да се отървете.

Поддръжка за автомобила

Никой, освен производителят, не знае по-добре характеристиките на вашия автомобил. Не се колебайте да посетите специализирани работилници, за да проверите състоянието на автомобила, дори и да няма видими причини за това. Проблемите, идентифицирани в ранните етапи, са много по-лесни и по-евтини за поправяне.

Подмяна на консумативи и някои части

Маслото в двигателя VALVOLINE VAL 5W30 Synpower FE – подмяната се извършва веднъж годишно или след 8 000 – 10 000 километра.

Антифриз – смаяната се прави веднъж на всеки 4 години. Рядката смяна на материала не е причина да се забравя, защото тази грешка може да ви струва много пари.

Подмяна на филтри – замяна се прави, по време на преминаването на следващ MOT.

Спирачни накладки – тези части се износват доста бързо, особено когато не е много внимателна работата с автомобила. Ако не е извършена навременна смяна на спирачните накладки, може да е необходимо да се сменят спирачните дискове.

Запалителни свещи – ако с двигателя възникне нестабилност, трябва да проверите свещите. По правило те се подменят поне веднъж на всеки 50 000 км (като се вземат предвид условията на експлоатация).

И още един съвет: проверете възможно най-често нивото на флуидите (двигателно масло, антифриз и спирачна течност).

Грижата за автомобила е както по отношение хигиената и козметичните ремонти, така и най-вече за неговата безопасност и безаварийното на пътя.

 

 

 

Подобни публикации

Страхотна колекция от бохемски сандали

admin

Сервитьорът му отказа да го обслужи, защото му изглеждал като клошар. Секунди по-късно? НЕВЕРОЯТНО! (ВИДЕО)

admin

Виц 23

admin