Анализ

Гражданско общество – генезис и развитие .Предпоставки за възникването му в България

temis-ugИма 3 определения за гражданско общество
1 – Нормативно
2 -Аналитично- Гражданско общество е публично  пространство,институционално защитено от контрола на държавата в която хората могат да създават свои асоциации
3- НПО(неправителствена организация). Гражданско общество се състои от множество такива организации които защитават груповия интерес на отделна група хора.

Основните х-ки на тези групи са -1–вторични,  не първични – възникват в резултат на активността на хората-2- самодостатъчни-3-техните методи са прозрачни  и видими за публичния контрол-4-техните членове са способни да се дистанцират под влияние на първичните групи – Тези групи се организират на доброволни принципи.

Отношенията м/у гражданско общество и държавата –те са 3 типа:-1-нелегална при която заема цялата публична сфера и няма място за индивидуални групи и организации. –2-селективна легалност- когато държавата оторизира и легализира отделни групи –3-напълна легалност- когато държавата защитава соц. пространството  в която легално и по закон съществуват доброволни организации на хора. Гражданско общество е свърза с основните черти на либерализма- индивидулизъм- колективисичната идеология под каквато и да е била форма.

 

Източник: mebeli-za-bania.com

Подобни публикации

Насърчаване на продажбите

admin

5-те най-големи лъжи в българската история

admin

Как да използваме хербицидите в личното стопанство

admin