Полезно

Глаукома – лечение

glauДоскоро време хората смятаха, че глаукомата, или зелена звезда, и просто чисто очно заболяване, което протича с понижаване на зрението заради заболяване на очния нерв от високото очно налягане. То става най-много при по-възрастни хора – тези, които са над шестдесет години, но е важно всички хора над четиредесет години също така да ходят на ежегодния контрол и наблюдение на вътреочното налягане, според СЗО. Наистина глаукомата при по-младите хора се случва доста рядко, но в никакъв случай никога. Увреждането на очния нерв стига до перманентно заболяване на зрението в немалко случаи се достига и до пълно ослепяване.

А според едни от най-модерните разбирания на глаукомата не се гледа като на изолирано заболяване, ами като група от заболявания невродегенеративни, наречени глаукоми. Тази група от заболявания протича с увреждане на зрителния нерв. Нарича се оптикопатия и има особени изменения в зрителното поле на съответния пациент.

Глаукомата е лечима болест в началния си стадий. Доскоро даже се е смятало, че единственият виновник е вътреочното налягане и затова лечението е било отправено именно към неговото овладяване. Обаче последните изследвания сочат, че болестта може да  се разрази и при оптимални стойности на това вътреочно налягане. Заради тази причина се счита, че глаукомата е една болест не толкова на високото очно налягане, а на зрителния нерв.

Често пъти в началния си етап глаукомата бива овладяване единствено с помощта на капките за очи. Тяхното действие е отправено към подобрението на оттичането на тази вътреочна течност или понижаване на нейната продукция. За нейното лечение може да се включат и пероралните медикаменти. Те имат еднакво действие с някои от капките.

Голяма част от лазерните и традиционните хирургически техни биват приложими при лекуването на болестта глаукома. Основна цел на тази операция е да може да се направи някакъв малък форамен в окото, който да разреши оттичането на тази вътреочна течност и така да понижи вътреочното налягане.

Подобни публикации

5 неща, които ще чуете само от хора, които наистина ви обичат

admin

Как да изберем подходящия летен лагер за вашето дете

admin

Как се рисува роза?

admin