Полезно

Как сами да се справим с отпушване на каналите

В канализационната система постоянно възникват проблеми. Запушванията стават точно когато не му е на човек да се занимава с това – закъсняваш за среща, бързаш за работа или просто трябва да измиеш съдовете след вечеря и да си полегнеш.

В такива моменти трябва бързо отпушване на каналите, но без знания това е трудно. Много намират решение като повикат кварталния водопроводчик, но той все е зает и може след седмица да се появи, а майсторът ще ти почисти и джобовете.

Главният признак за наличие на препятствие по пътя на отпадъчните води е застоят им в мивката или ваната. Водата дълго не се изтича, появява се неприятен мирис.

Има няколко основни причини за запушването, но обикновено те действат в комплекс:
– наслагване на мазнини – При миене на съдове със студена вода остатъците от мазнина, хранителни и други отпадъци се наслагват по тръбите, образува се спойка и с времето тя се втвърдява, натрупва се още калций и запушването е пълно.

Понякога редица от такива запушвания не могат да бъдат отстранени с никакъв начин за отпушване на каналите и водят до смяна на тръбата.
– дребни предмети и косми – Първите просто спират потока на водата. Вторите образуват снопчета и се свързват с другите вещества в отпадъчните води.
– неравности по вътрешността на тръбите – В старите чугунени тръби има много натрупана ръжда, а при пластмасовите може да се получи наслагване в местата на връзките и разклоненията.

Често за да се възстанови нормалното изтичане на водите не са необходими много усилия. Съществуват няколко, така наречени, „народни” начина за отпушване на каналите. Те не изискват много усилия и знания за своето приложение.

Ако запушването е предизвикано от мазнини, то отстраняването му ще се извърши с гореща вода. Това е характерно за кухненската мивка.

Предимство на метода е неговата достъпност – всеки може да кипне вода. Но има и недостатък – ако мивката е пълна с вода, то шансът да мине гореща вода през отвора е малък. Обикновено метода се използва при частично запушване.

За отпушване на каналите е добре да има винаги на разположение ръчна вакуум помпа. Този инструмент е символ на водопроводчика. Достатъчно добро средство е за отстраняване на запушването. Използва се налягането за издърпване на отпадъците. Създаденият вакум се справя с насъбралите се в отвора нечистотии.

По-добре е да се отнасяме с отговорност към канализацията вместо да се занимаваме с отпушване на канали.

Подобни публикации

Защо да изберем лицензирано онлайн казино?

admin

Формиране на традиция за смислено осветление в България

admin

По-бодри, здрави и красиви с Дева Бг

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .