За Дома Полезно

Инструменти и материали за смяна на щрангове

Смяната на щранговете и тръбите на водопроводната система в старите жилищни сгради е на дневен ред при започване на основен ремонт в жилището. За съжаление понякога се налага това да се върши и без предварителна подготовка.

Старият водопровод с годините на ползване е намалил своята проводимост, спада налягането и това води до получаване на малко вода.

Старите метални тръби се заменят с намерилите широко разпространение пластмасови тръби. Те имат редица предимства – лесен монтаж, добър външен вид, няма корозия.

При монтиране на пластмасовите тръби не се налага да се правят резби. Не е необходимо човек да има опит, за да може сам да се справи с монтирането им. Няма нужда и от специални инструменти и оборудване. Съединяването на тръбите става със запояване с поялник.

За демонтиране на стария тръбопровод са необходими чук, ъглошлайф и ножовка. Внимателно трябва да се реже щранга, за да може после лесно да се свърже с новата пластмасова тръба. Това е така, когато смяна та на щрангове не се прави за цялата сграда.

При самостоятелна смяна се налага да се отстрани стария щранг само в собственото жилище, като се запази от горе и от долу част от старата тръба. Трябва да се внимава да не попаднат в щранга частици при отстраняване на част от него.

След демонтиране на старите тръби, монтирането започва от щранга.

Монтирането на новите тръби при смяна на щрангове и тръбопровод трябва да се прави в места, където при нужда от ремонт да са лесно достъпни. Съединенията не трябва да се скриват под плочки или в пода, за да не се наложи разбиване.

За да се почиства постъпващата вода по тръбите е необходимо да се постави филтър за груби примеси. В местата, където се съединява тръбата със смесителя е нужна допълнителна херметизация на всички съединения.

След смяна на щранговете и тръбите се продължава с довършителните работи и последно се монтира санитарното оборудване. Много е важно да се поставят спирателни кранове, което в бъдеще улеснява всеки един ремонт.

Приключилата работа трябва да се провери. За целта се включва водата и се следи за течове. При липса на теч, работата е свършена на ниво – смяната на щрангове и тръби е успешна.

Подобни публикации

Качества на интериорните врати

admin

По-бодри, здрави и красиви с Дева Бг

admin

Създайте убежище от градската суматоха в спалнята си

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .