Полезно

Какво представлява биологичното почистване на септични ями

Биологично почистване на септичните ями – това е съвременно допълнение, необходимо за всяка самостоятелна канализация.

В септичната яма се извършват окислителни процеси на компонентите, съдържащи се в отпадъчните води с помощта на специални аеробни бактерии. По своята същност процеса на биологичното почистване е разграждане на органичните вещества.

Микробиолозите са на еднакво мнение, че всички компоненти от биологичен произход, включително и най-сложните органични вещества, могат напълно да бъдат разградени в аеробни условия.

С други думи, за всяко органично вещество в отпадъчните води при аеробни условия за почистване на септичните ями ще се намери такъв микроорганизъм, способен напълно да го разгради.

Когато почистването на водите се извършва на няколко стадия, толкова пълното разграждане на органичните вещества е по-бързо, безопасно и, най-важното, екологично.

При използването на биопрепарати за почистване на септични ями трябва да се спазват някои изисквания.

Бактериите не понасят хлора, който се съдържа във водата на всеки централен водопровод. Ако използвате такава вода, биопрепаратите са ви необходими просто да поддържат тяхната оптимална численост.

Антибиотиците пречат за развитието на бактериите – не ги изхвърляйте в тоалетната.

Всеки вид бактерии се намира в борба за хранителни вещества. В резултат на тази борба за отпадъчни води от определен вид бактерии се установява равновесие между различните групи. При внасянето на други щамове се нарушава това равновесие и се забавя преработката на отпадъчните води. За това не сменяйте без нужда биопрепарата, който използвате.

В препаратите за миене и почистване може да се съдържат химически вещества, които потискат развитието на микроорганизмите. При това освободеното място се заема от други видове, приспособени към тези химикали.

Някои фирми за производство на биопрепарати за почистване на септични ями предлагат течни и прахообразни миещи средства, които да пазят и помагат на бактериите. Желателно е да се ползват бактерии и миещи средства от една и съща марка. При такова съчетание вашата септична яма ще работи превъзходно.

Понякога в търговската мрежа се предлагат биопрепарати в течен вид. При замръзване такива бактерии много често загиват. За това през зимата да се купуват течни фракции е рисковано, даже и лятото при покупка трябва да се следи за датата на производство. Никой не може да гарантира, че при съхраняване в склада е спазен необходимия температурен режим.

Почистването на септичните ями с биопрепарати значително намалява необходимостта от изпомпването им.

Подобни публикации

Защо хидродинамично отпушване на канали

admin1

Как се връзва ученическа вратовръзка

admin

Как се връзват балони за украса

admin