Имоти Полезно

Защо е важно да си проверявате възможностите при теглене на ипотечен кредит?

Последни проучвания показват, че отделянето на време за разглеждане на различни предложения за ипотека в крайна сметка възнаграждава потребителите с по-достъпни оферти.

Имайки предвид всички такси и лихви, свързани с ипотечния заем, всеки един човек може сам да достигне до извода колко скъп процес е купуването на имот дори когато част от парите се предоставят от дадена банка или финансова институция.

Въпреки това, последни проучвания, фокусирани върху навиците на хората, искащи да изтеглят ипотечен кредит, показват, че около една трета от собствениците на жилища не отделят време да се огледат за най-добрите оферти на финансовия пазар и това им струва повече, отколкото трябва.

Обикновено потребителите имат неутолимото желание да сравняват цените преди да си закупят каквито и да било стоки или да заплатят за дадена услуга – около трима от четирима анкетирани твърдят, че обикновено обикалят и търсят различни предложения преди да се решат да закупят дадена вещ. Що се отнася до получаването на ипотека, залозите като цяло трябва да бъдат много по-големи, все пак тук говорим за много повече пари. Дали обаче в действителност е така?

За съжаление, да сравняваш офертите на различните банки е много по-сложно и отнемащо ценно време начинание, отколкото да търсиш най-добрата цена на рокля, например, по магазините.

През първото тримесечие на 2019 г. само 28% от купувачите са сравнили три отделни оферти за ипотечни кредити на различни банки. По-проблемно е, че цифрите спадат драстично за тези, които сравняват четири (7%) или пет предложения (2%).

Данните на доклада подсилват предишните констатации, твърдящи, че много потребители „нямат познания относно основите на ипотечните кредити“. Проучването за 2018 г. показа, че много потребители надценяват минималния кредитен рейтинг и авансовото плащане, необходими за класиране за ипотека.

Докато търсенето на най-добрите заеми би могло да направи нещата още по-натоварващи, ние вярваме, че образованието на потребителите относно процеса на кандидатстването и одобрението за ипотечен заем би им помогнало всъщност да им бъде отпуснат кредит – а също така да им спести пари.

Изборът да не сравняват офертите на различните кредитори изглежда се обяснява отчасти с влиянието на нефинансовите приоритети сред повечето хора.

Агентите за недвижими имоти и семейството и приятелите на човека, стремящ се да изтегли заем, бяха посочени като едни от най-влиятелните съветници, променящи мнението на заемоискателя относно избора на кредитор. Нашите данни обаче не разкриват дали тези хора реално насърчават кредитополучателите да се огледат за няколко оферти, или по-скоро им налагат собственото си мнение.

Знанието е сила

Това да нямате ясен усет за пазара на жилища е в ущърб на способността Ви да договаряте факторите, определящи ипотечния договор.

Според проучванията, две трети от купувачите на жилища са потърсили повече от една оферта за жилищен кредит през първото тримесечие на 2019 г. Именно тези, които са се оглеждали повече на финансовия пазар и са проверявали различни предложения, са и осигурили по-добри лихвени проценти и по-благоприятни заеми, като цяло.

От посочения по-горе брой, 47% от собствениците на жилища са успели да договорят лихвите си, като 36% от тях са били успешни. Търсачите на ипотечни кредити също са пожънали успех в договарянето на точки за отстъпки. 20% са се включили в преговорите и 13% от тях са били успешни.

Въпреки че купувачите на жилища, вкопчили се за първата оферта, изскочила на пътя им, не съжаляват за избора си, проучването показва, че тези, които разглеждат и обсъждат различни предложения със сигурност взимат най-доброто на финансовия пазар.

Като не се оглеждат за всичките възможности, които имат около себе си, някои купувачи губят много пари, които със сигурност могат да се вложат в нещо много по-ползотворно. Тези хора могат да се възползват от конкуренцията само ако си осъзнаят възможностите, които досега са пренебрегвали.

Друг важен фактор при намирането на най-добрата оферта е упоритостта и интензивното търсене дори у дома – докато си почивате, гледате телевизия или просто седите на дивана след дълъг работен ден.

Дори най-простото и обикновено онлайн търсене може да помогне за намирането на добри оферти, а също така и да насърчи купувачите на домове да потърсят различни предложения и да намерят това, което най-добре пасва на интересите им. По този начин те със сигурност ще си уредят един изгоден ипотечен кредит, по-приемливи месечни вноски и по-ниски лихвени проценти. Заслужава си!

Подобни публикации

VitaLine Plus – резервирай отслабване с какаов привкус!

desito

Какво представлява ламинирания паркет и с какво е по-добър от друг вид подова настилка?

admin

Как да изберем трапезна вода за бъдем по-здрави

admin1