България

Сайт разкри лицето на измамите с кредити от разстояние – Борислав Фесчиев!

ЧОВЕК НА ПРОКОПИЕВ ДОИ НАРОДА – ПРОКУРАТУРАТА СПИ!!!

ЕТО ЛИЦЕТО НА ЕДИН ИСТИНСКИ ИЗМАМЕН ОКТОПОД! ?

Разследване на

Тодор ТОДОРОВ

Борислав Фесчиев име непознато за вас и днес  се появява от страницата на ДЕЙЛИ ПРЕС  покрай станалите в последно време доста популярни схеми за измама с кредити от разстояние. Именно небанкова институция, собственост на Борислав Фесчиев,  бе замесена в подобна „услуга”.

Борислав Фесчиев

Владислав Панев става жертва на нов метод за измама чрез Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние. Мъжът се оказва с два неподписани, но легитимни договора за паричен заем от разстояние без подпис под тях. След злоупотребата с личните му данни той е в „черните” регистри на БНБ. Панев отива в банка, за да си извади кредитна карта. Отговаря на всички необходими условия. Изненадващо обаче получава отказ с аргумента, че фигурира сред лошите длъжници в ЦКР на БНБ.

Банев

„Отидох в БНБ, поисках справка, която е тук сега, от нея става ясно, че дължа пари на две фирми за бързи кредити”, разказва потърпевшият.

Тогава за пръв път вижда и договорите, сключени онлайн преди 6 месеца – с него.

„От договорите става ясно, че е злоупотребено с моите лични данни, там са реално моите три имена, номерът ми на личната карта, ЕГН-то ми”, споделя Владислав Панев.

Оставащите полета с личните имейл адрес, телефонен номер и банкова сметка са попълнени с данни, които не отговарят на неговите.

Борислав Фесчиев крупен икономически играч, познат с дебелите си връзки в кръга „Капитал“ и олигарха Иво Прокопиев е собственик на едната небанкова институция, замесена в историята. Не е изненадан, това е петият им подобен случай. Твърди, че досега измамите са били разкрити успешно. Извършителите се оказвали близки до измамените хора – колеги, дори роднини.

Установяването на измамника става при проверка на индивидуалния айбан, на който са преведени парите. Фесчиев казва, че компанията му изпълнява стриктно условията на трите институции, без които няма как да си „изкарват хляба” – БНБ, Комисия за защита на личните данни и Комисия за защита на потребителите. И пояснява защо един договор без подпис може да бъде напълно легитимен.

„Това позволява законът, освен това страните са проследими и се знае кой влиза реално в подобен вид взаимоотношения”, обяснява още собственикът на небанковото дружество.

От друга страна, рекордни неустойки за просрочие на бързи кредити предлагат част от фирмите на пазара у нас, установи проверка. Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв. Те не са обхванати от Закона за потребителския кредит, според който просрочията по потребителските заеми над 400 лв. се санкционират с основния лихвен процент на БНБ (0,02%) плюс 10% за година.

Независимо от размера на заема Nazaem.bg например събира такса от 30 лв. за първия ден просрочие. Към сумата се добавят 60 лв., ако забавата е над 3 дни, плюс още 90 лв., ако е над 15 дни, плюс 300 лв., за над 120 дни. Така неустойката може да достигне 480 лв. дори за заем в размер на 70 лв. например.

„Ние не ограничаваме свободата на клиента да избере заем, но той трябва да спази уговорката да го върне. До месец май нямахме такса от 300 лв., но я въведохме, защото клиентите започнаха да вярват, че няма последици за тях, ако не върнат заема”, коментира Борислав Фесчиев, изп. директор на фирмата, която държи Nazaem.bg – „Пан Балкан Финанс”. „Нашите условия са одобрени от БНБ. Ако една запетайка сложа в тях, трябва да уведомя БНБ”, добавя още Фесчиев. По закон обаче БНБ няма такива правомощия. Оттам коментират, че в случая става дума за очевидна некомпетентност.

Хората, които са подписали договор с коварни клаузи за рекордни неустойки с фирма за бързи пари, имат шанс да защитят правата си, включително ако фирмата стартира изпълнително дело срещу тях, твърдят юристи. Чл. 143 т. 5 от Закона за защита на потребителите гласи, че клаузата в договор с потребител е неравноправна, ако „задължава потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка”. От Комисията за защита на потребителите твърдят, че част от фиксираните такси на фирмите за бързи пари са прекомерно високи спрямо размера на кредита. Според юристите, независимо че защитата на Закона за потребителския кредит не важи за заемите под 400 лв., ако неустойката е много по-висока от регламентираната в него законна лихва, пред съда може да се твърди, че клаузата е неравноправна. В този случай съдът може да я обяви за нищожна и клиентът да не дължи никаква наказателна лихва.

Затова всеки, който е подписал общи условия с прекомерно висока неустойка, може да заведе дело, за да я обезсили. Ако фирмата за бързи пари стартира дело срещу него, той може да пледира да не дължи исканата неустойка, като заведе контрадело с аргумент неравноправна клауза или директно направи такова възражение в рамките на изпълнителното дело. По решение на Съда на ЕС потребител може да поиска спиране на стартирало изпълнително производство, ако смята, че в договора за кредит има неравноправна клауза.

Следва продължение по разкриването на едно реално лице от българското политическо и икономическо задкулисие…

 

Източник: http://kreditite.com/

Подобни публикации

Новини от югозападна България

admin

Как да се спасим от жегата в Пловдив?

gri123

Топ 10 земеделски производители

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .