Обща категория Полезно

По какво се отличава коластра от обикновената кърма?

kolastraКоластрата, за разлика от обикновената кърма, се отделя единствено през първите няколко дни след като бебето се роди. Тя се отличава от кърмата по много неща, а разликата е очевидна дори и ако се погледне с просто око. Така например, докато обикновената кърма е бяла на цвят, то коластрата има жълтеникав цвят. Освен това, тя е несравнимо по-богата на хранителни вещества от кърмата.

Как се добива коластра днес?

Основният източник на коластра в наши дни е от крави, които са отглеждани в екологично чиста среда без в отглеждането на животните да се използват хормони, антибиотици и други, които в противен случай биха могли да съсипят положителните страни и да неутрализират полезните ефекти от един такъв продукт.

Ползите от коластра за здравето

Много специалисти твърдят, че всъщност нищо не е по-богато на нутриенти и нищо не подсилва човешкото тяло повече от коластрата. На това чудо на природата се приписват какви ли не качества.

Тъй като коластрата съдържа огромно количество антитела, тя създава в новороденото бебе имунитет срещу редица заболявания. Според много учени е възможно дори коластрата да има въздействие, което да подпомага лечението на някои видове ракови заболявания.

В такива случаи коластрата се използва за подпомагане на цялостното състояние на пациента, за намаляване на страничните ефекти от лечението, както и за да може организмът да се възстанови по-бързо след излекуване.

Ползите от коластра за външния вид

Тъй като коластра се отделя с майчината кърма единствено в първите дни и часове след раждането, съвсем естествено много от нейните съставки по един или друг начин въздействат положително върху растежа.

Това не е за пренебрегване, защото учените считат, че подобни продукти стимулират регенерирането на кожата и ни помагат да запазим свежестта и младоликото излъчване за по-дълго време. Но ползите от коластрата не спират до тук.

Независимо дали става дума за човек или друг бозайник, коластрата има за цел да предложи най-доброто, което майката е в състояние да даде от себе си за да се даде един силен старт в живота на малкото същество. Най-малкото което трябва да споменем е огромното количество протеини, които са несравнимо повече от почти всички други продукти, за което можете да се досетите.

Многобройните качества на коластрата са предизвикали някои учени да създадат хранителни добавки и продукти, чиято цел варира от подсилване на имунната система до забавяне на стареенето.

Скептицизма за коластрата…

И докато много хора, в това число и не малко учени, наистина възлагат много на коластрата като източник на нови научни открития, които могат да направят живота ни по-добър, други са доста скептично настроени.

Не малко са онези, които считат, че коластрата има положителен ефект единствено при организма на малките деца, докато при големите хора тялото просто я изхвърля без да извлече нищо толкова специално от нея.

И докато някои спорят, то други създават какви ли не продукти, които имат за цел да подобрят състоянието при различни стомашни проблеми, кожни и гъбични заболявания, за подсилване на организма след вирусни инфекции и други.

 

Подобни публикации

Как да изберем вечерна рокля

admin

Инструменти и материали за смяна на щрангове

admin1

Американо-английската академия и транспортните услуги

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .