Бизнес България Видео Полезно

Мотокари под наем – алтернативи

two-motocars

Производството може да е много сложен процес в който не винаги всичко е идеално. Много често различни ресурси не достигат и трябва да се търсят бързи решения за да се набави необходимото, за да може да продължи производствения процес. Това се отнася какво за суровини, така и за техника, включително и за товароподемната техника. Това са всички мотокари, електрокари и газокари, които една компания използва. Не винаги обаче си заслужава да се закупи нова товароподемна техника, защото приложението във Вашето производство ще е краткотрайно и съответно дългосрочна инвестиция не би била оправдана. Следователно алтернативното решение е да намерите къде има мотокари под наем и да наемете такива.

Как да преценим каква товароподемна техника ще ни трябва?

Преценете къде ще се използвате електрокара в каква обстановка. Има значение не само върху каква настилка ще бъде управляван, ами и дали ще работи в закрито или открито помещение. Наличието на различни препятствия на терена също е от значение, примерно ако мястото е под наклон или има рампа това би затруднило част от машините и няма да са максимално функционални и ще имат висок разход на ресурси. Освен това точният вид газокар или електрокар зависи и от това на каква височина ще трябва да се повдига стоката.

Трябва да се обърне внимание и на вида на стоките и начина по който са пакетирани. Примерно да наемете мотокар под наем, с част която повдига стоките под формата на вилица, а вашите кашони или палети да са малки, може да не е най-удачното решение. Теглото на стоката също е от значение, защото мотокарите са изработени така че да имат определена товаропреносимост над която не могат да се справят. Това намира обяснение в изработката им – имат вътрешна тежест, която да служи за баланс. Теглото, което може да повдигне един мотокар под наем, обикновено достига до няколко тона.

Има разлика и в това, как точно се поема товара при повдигането му. Възможно е да се поеме със наклон от повдигателната уредба, което много специални типове мотокари могат да го направят. Другият вариант е при повдигане, товарът да се изнесе надлъжно или напречно. Освен това понякога мястото е толкова специфично, че се налага товарът да се завърти спрямо повдигателната уредба.

Ако не знаете точно какъв мотокар под наем ви трябва, можете да се свържете с подходяща фирма и те ще ви насочат към точно този, който ще ви е от най-голяма полза.

Пример за рециклиран и работещ мотокар под наем от motokari.com:

Какво е нужно да се управлява мотокар под наем?

Мотокарите не са обикновени машини и тяхното управление изисква допълнителен курс. Можете да се обърнете към всяка една фирма, която предлага шофьорски курсове и да поискате допълнителна информация за цената и продължителността на курсовете за управление на мотокари. Когато се завърши успешно курса, след положен и взет изпит, се получава „Свидетелство за правоспособност“, както и „Удостоверение за професионална квалификация“. Тоест управлението на мотокари никак не е лесна работа и изисква специална подготовка.

Интересно е, че в България сме имало много силно производство на различни видове мотокари. Освен това сме били част от иновациите в този тип техника и постиженията ни са били отбелязвани. Днес най-добрите мотокари на пазара са на  Linde Material Handling. Компанията е призната с качественото си производство в цяла Европа. Представяна е в над 100 страни по света и повече от 13 000 човека работят за нея по пряк или косвен начин. Пазарът им включва Германия, Франция, Чехия, Щатите и дори Китай. Това е абсолютно разбираемо, защото те предлагат най-добрите машини и непрекъснато внедряват различни иновации, които да направят товароподемната техника по-сигурна и с по-ниски разходи.

Подобни публикации

Дом за възрастни: добър избор за грижа и подкрепа на възрастните хора

admin1

Лaминиpaнитe интepиopни вpaти

admin

5 неща, които привличат мъжете като магнит (Снимки)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .