Анализ История

Общите черти между Йосиф Сталин и Адолф Хитлер

hitler  Йосиф  Сталин и Адолф Хитлер  две лица които са  символ унищожителните егоцентрични  амбиции довели до погрома и унищожението на стотици милиони хора, хора не изпитвали   жалост и милост не само към чуждите народи а дори и жертвали  собствения си народ в името на собствените си болни убеждения. Между тези двама диктатори от първата половина на XX век. можем да намерим колкото общи толкова и различни черти ( в тези по същество само по себе си  типично лидерски характеристики).   Те притежавали качествата , уменията и способността да се наложат като абсолютни лидери ,за да се наредят  между най-влиятелните военачалници на всички времена, Хитлер и Сталин стават и най-диаболичните и варварски личности сред тях , биещи дори  жестокостта  на Чингис хан , Наполеон  Бонапарт , султан Абдул Хамид II   и тн.

Хитлер както и Сталин притежавали специфичните за всички лидери добри ораторски възможности.Те умели и можели да убеждават в своите убеждения така както много малко хора можели.

Адолф Хитлер е роден на 20 Април 1889 г. в Бранау-ам-Ин, Австрия. Градчето е   близо до Австро-Немската граница и баща му, Алоис, работи като митнически чиновник на граничния пункт. Майка му, Клара, има други две деца от Алоис, но те умират в ранна детска възраст. Адолф посещава училище от шестгодишна възраст и семейството живее в различни селца около Линц, източно от Бранау.По това време вече има брат Едмънд, който живее само шест години. През 1896г. Клара ражда сестра на Адолф – Паула, която е единствената му роднина, която го надживява.

В това си  отношение и Хитлер и Сталин имат сравнително богат реален военен опит.

Сталин става ръководител на СССР след смъртта на Владимир Ленин през 1924 г. Той се отказва от провалилата се теория за перманентната революция на Лев Троцки и възприема тезата за победата на комунизма в една отделно взета страна. Под неговата власт държавата укрепва икономически, главно чрез развитието на тежката промишленост и енергетиката, но същевременно се налага тоталитарно управление, свързано с абсолютно нарушаване на правата на човека.

Сталин се изказва “компетентно” по всички въпроси, включително и езикознанието. Докато всички медии в СССР го славят като “баща на народите” , милиони души, вкл. цели етнически групи, загиват от сталинските репресии. И в това си отношение Сталин се различавал от Хитлер, макар че Фюрерът избил милиони евреи и други етноси, неприлежащи към германския народ. Той посяга на собствения си народ пряко, чрез масов геноцид. Но това засяга по-скоро тактическите, отколкото стратегическите нюанси на нещата, като в крайна сметка резултат е един същ: в най-масовата война съществувала някога умират над 35 милиона души. За тази война най-големите виновници са именно те.

И при двата режима, и нацисткия на Хитлер, и комунистическия на Сталин съществуват символи, които символизират властта и спецификата им, а именно свастиката и петолъчката.

До ден днешен има много спорове за отношението на Хитлер към евреите и от какво е продиктувано то. Дали от чисто финансова гледна точка, изхождайки от това, че много голяма част от  капитала на страната била в евреите, чисто лични причини, или съвкупност от  причини, не е толкова важно, колкото  факта , че той е главния виновник за  избиването на милиони евреи. Още през  1935 г. той прокарва закон, в който евреите не се считат  за граждани на Германия, и затова нямат никакви законови права. Евреите нямат право да имат публични офиси, забранено им е да работят в сферата на услугите, медиите, фермите, образованието, стоковата борса, и накрая им е забранено да практикуват право или медицина.

Холокостът сам по себе си е достатъчен, за да се определи Хитлер като най-зловещата и жестока личност в историята. Но определено в това отношение историята обръща по голямо внимание на Хитлер, отколкото на Сталин, които не отстъпва по жестокост от неговия съвременник.

Преди Втората световна война , Сталин провежда Голямата чистка (1937 – 1938 г.), жертва на която става висшето ръководство на ВКП, НКВД и Червената армия.С намерение да предизвика Световна социалистическа революция, Съветският съюз активно участва в подготовката на Втората световна война. Съществена част от подготовката е споразумение с Адолф Хитлер за подялбата на Полша и разграничаването на сферите на влияние в Източна Европа , т.нар. пакт Рибентроп-Молотов . На подписването  на пакта Сталин  вдига тост “ Аз зная колко силно германската нация обича своя фюрер и затова ми се иска  да пия за негово здраве”. По ирония на съдбата обаче съвсем скоро точно той (Хитлер) му става най-заклетия враг.

През зимата на 1939 – 1940 г. Сталин осъществява агресия срещу Финландия, наричана още Зимната война.След подялбата на Източна Европа, Сталин подготвя Червената армия за удар по Германия, увеличавайки числеността и и  качеството на въоръженията и и провеждайки тайна мобилизация.Съветският съюз обаче остава изненадан от германското нападение на 22 юни 1941 г. Червената армия загубва няколко милиона военнослужещи само за два месеца.  И в това си действие Хитлер просто изпреварва Сталин и било просто въпрос на време Сталин да обяви война на Германия, ако  Хитлер не реагирал толкова бързо в своите глобализаторско-  империалистични цели.  Сталин се обръща към съветските народи едва в началото на юли с призив за защита на Родината. Германското настъпление е спряно през декември в предградията на Москва с помощта на спешно прехвърлени от Сибир дивизии. През Великата отечествена война съветските войници проявяват чудеса от храброст и издръжливост, но животът на много от тях е пожертван излишно от Сталин, но разбира се не може се равнява в това отношение на Хитлер който жертва почти една трета от собствената си армия.

Един от разликите в хитлеровото и   сталиновото управление е ,че при Хитлер е по специфично тоталитаризма, а при Сталин авторитаризма – две по същество близки но различно по своята специфика управления. Сталин проповядвал култа към личността за разлика при Хитлер който  наблягал на други идеали, а именно нацията над всичко. За това подържане на личността Сталин си служел с много инструменти която най-често се крепяло на лъжата и изкривяването на истината. Той дори нарежда в учебниците  да се изучава ,че той бил съратник и приятел  на Ленин. Нещо друго много специфично и за двамата водачи е , че и двамата в края  нямали  доверие към никого дори и към най-близките, като  при Сталин дори граничело до фобия.

Смъртта на двамата лидери обаче е различна, за да избегне срама и унизението  Хитлер се самоубива в бункера си на 56-годишна възраст, след 8 години без дори лекарска помощ умира и неговия смъртен враг Йосиф Сталин.

 

Източник: http://invest-news.eu/

Подобни публикации

Златната орфическа книга, създадена преди 2500 години

admin

Изисквания за кредит от банка

admin

Няколко велики мисли от Петър Дънов

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .