България

Добре дошли в Рибарица

Рибарица

Някога, през 1906 година в Рибарица е сложено началото на строителството на вили. Тук строи своя вила и Владимир Вазов – брат на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той посещава вилата на брат си и остава очарован от красотата на Рибарица. Впечатлен е от чудния шум на реката, наподобяващ песен, както и от необятната природа в местността Костина. Там има кладенче. В него е измита отсечената глава на великия български революционер Героги Бенковски. В наши дни там се извисява паметникът на бореца за свободата на България – Бенковски.

През 1916 година тук се поставят основите на организираното работническо дело. Д-р Вела Георгиева разговаря с братя Калчеви и се договарят тя да наеме техните домове и да ги превърне в дамски пансион. Така и става. Това се счита и за първият хотел в Рибарица.

Почивката в Рибарица се препоръчва от много лекари в наши дни, тъй като тук има перфектни условия за пълноценна почивка и възстановяване след травми и тежки болести. През 1921 година населението на Рибарица е около 1722 души плюс 650 посетители и гости. За петте години от отварянето на първия почивен дом 650 туристи си е сериозна цифра.

Автентичният вид на Рибарица е запазен и до днес. Хората идват тук да си починат и да се насладят на невероятни природни картини и уникални исторически забележителности. Никой от посетителите на Рибарица не идва заради луксозните вили и хотели, всички идват, за да прекарат една незабравима ваканция.

Посетете Рибарица и ще се убедите във всяка една, казана до тук дума. Дори и повече – величествената красота на курорта и околностите му не може да бъде описана с думи, тя трябва да се види.

Възможности за настаняване не липсват. Дори имате избор – Рибарица е заселена с вили и хотели, някои по-луксозни, други не чак толкова. Всеки може да направи своя избор според възможностите си.

Подобни публикации

Професор Никола Филчев ексклузивно в “Ничия земя”

admin

Какъв размер плочки за баня

admin

Мотокари под наем – алтернативи

gri123
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .